Kolacja degustacyjna Skarby Karkonoszy

25 MARCA zaprosiliśmy Was w niezwykłą kulinarną podróż, w którą zabrali nas mistrzowie w swoim fachu. Gościem specjalnym był zwycięzca II edycji TOP CHEF, SEBASTIAN OLMA

 

Kto gotował?

Dania przygotowali znakomici szefowie kuchni:

 

Marek Kropielnicki to doświadczony szef kuchni i mistrz kreacji kulinarnej. Doświadczenie zdobywał m.in. w restauracji "Senses",odznaczonej gwiazdką Michelin, gdzie pełnił funkcję sous chefa. Miłośnik i znawca dziczyzny, nieustająco zachwycony pięknem przyrody oraz jej naturalnymi smakami. Marco, urodzony w Anglii, tworząc własne dania inspiruje się kuchnią z różnych stron świata. Nie boi się odważnych połączeń i niebanalnych rozwiązań, bawi się kuchnią molekularną. Jest cenionym szkoleniowcem i jurorem konkursów kulinarnych. Od maja 2022 r., jako creative chef, współtworzy kulinarny świat Centrum Trzy Jeziora w Wieleniu Zaobrzańskim  oraz Tarasów Wang.

Konrad Kistela i Mukesh Bandhari – szefowie kuchni, którzy ramię w ramię tworzą  kulinarną mapę Centrum Trzy Jeziora w Wieleniu Zaobrzańskim. Polak i Hindus – z wprawą łączą smaki i aromaty pochodzące z różnych stron świata, a dania ich autorstwa nabierają dzięki temu niepowtarzalnego charakteru. Zarządzają międzynarodowym zespołem gastro, tworząc w malutkim Wieleniu barwny, wielokulturowy tygiel kulinarny. Razem kreują smaki m.in. restauracji "Zmyślona” i razem zdobywają nagrody w konkursach kulinarnych.

Iryna Bazyvoliak - to ona, jako szefowa kuchni, od dwóch lat odpowiada za smaki, które pojawiają się na stołach Tarasów Wang. Dba o to, byście czuli się w u nas jak w domu lub pieści Wasze podniebienia podczas uroczystych kolacji w restauracji "Po godzinach". Młoda, zdolna i ambitna. 

oraz gość specjalny: 

Sebastian Olma. zwycięzca II edycji Top CHEF

Sebastian Olma to jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Pochodzi z Bielska-Białej, a swój warsztat szlifował w uznanych londyńskich restauracjach, m.in. pod okiem Gordona Ramseya.
W 2014 roku wrócił do Polski, żeby wziąć udział w II edycji programu Top Chef, gdzie stał się niekwestionowanym faworytem i ostatecznym zwycięzcą. Jest również laureatem wielu innych konkursów kulinarnych.
Obecnie pracuje jako szef kuchni w prestiżowej warszawskiej restauracji "Zielony Niedżwiedź".

 

Co podaliśmy?

Tematem przewodnim kolacji były skarby Karkonoszy: dziczyzna, ryby, owoce runa leśnego i lokalne produkty. Nie zabrakło doskonałych nalewek i dobranych do potraw win z Winnicy Cantina.
Wyczarowaliśmy dla Was smaki i zapachy, które zawiodły Was w leśne ostępy, skalne wąwozy, wygrzane słońcem łąki. Odkryliśmy tajemnice wyrwane Duchowi Gór...

 

PFR